Philip Emeagwali, biography, A Father of the Internet, supercomputer pioneer, Nigerian scientist, inventor

Onderwijs in Afrika:
de Brain Drain



Emeagwali

In deze editie van Africa Journal besteden we aandacht aan de problematiek van Afrikanen die buiten hun vaderland studeren en hun redenen om niet naar hun vaderland terug te keren. We zullen het hebben over waar Brain Drain het meest voorkomt, en wat de verschillende landen doen om het aantrekkelijk te maken voor Afrikanen om terug te keren naar huis. We zullen ook praten over de economische en sociale effecten van het verlies van Afrikanen aan andere landen. De gastheer van Africa Journal deze week is Maimouna Mills, radiopresentator bij Voice of America.

 

Wat veroorzaakt Brain Drain ?


EMEAGWALI: De voornaamste oorzaak van "externe Brain Drain" zijn de onredelijk lage inkomens die betaald worden aan Afrikaanse professionals. De tegenstrijdigheid is dat we vier milliard dollar per jaar besteden aan werving en selectie en 100.000 "ex-pats" betalen om in Afrika te werken, maar we verzuimen om een evenredig bedrag te besteden aan het recruteren van de 250.000 Afrikanen die nu buiten Afrika werkzaam zijn. Afrikaanse professionals die in Afrika werkzaam zijn krijgen aanzienlijk minder betaald dan gelijk gekwalificeerde "ex-pats".

We kennen ook "interne Brain Drain" waarbij mensen niet worden ingezet in hun oorspronkelijke kennisgebied. Veel legerofficiers zijn bijvoorbeeld politici in uniform en sommige artsen verdienen bij als taxichauffeur.

 

Wat zijn hun redenen om niet terug te keren naar hun vaderland ?


EMEAGWALI: De sociaal economische situatie maakt het moeilijk voor ons om ons potentieel waar te maken. Politieke instabiliteit resulteert in een hogere emigratie van professionals naar de ontwikkelde landen.

Veel professionals zijn geemigreerd tijdens het schrikbewind van Idi Amin, Mobutu en Sani Abacha. De oorlog in Sudan tussen het Islamitische noorden en het Christelijke zuiden heeft geleid tot de emigratie van de helft van alle Sudanese professionals. In 1991 was een op de drie Afrikaanse landen in een conflict verwikkeld. Vandaag de dag zijn er meer vluchtelingen in Afrika dan in welke andere regio ter wereld ook.

 

Wat zijn uw redenen om niet terug te keren naar uw vaderland ?


EMEAGWALI: Allereerst heb ik een Amerikaanse vrouw die een universitaire carriere heeft en ik heb een achtjarig zoontje dat het goed doet op school. Het zou oneerlijk zijn om de carriere van mijn vrouw en de opleiding van mijn zoontje te verstoren.

Ten tweede, ik heb nooit een uitnodiging onvangen van een overheidsinstantie. Particulieren zoeken me op op het Internet en nodigen me uit om naar Nigeria te komen. Hopelijk kan ik voor het eind van dit jaar op zijn minst een bezoek aan Nigeria afleggen.

 

Welke landen ondervinden de meeste invloed van Brain Drain ?


EMEAGWALI: De ontvangende landen zijn de winnaars terwijl de bronlanden de verliezers zijn. De ontvangende landen zijn onder andere de Verenigde Staten, Australie en Duitsland. De bronlanden zijn Nigeria, Ethiopie, Zuid Afrika, Ghana en nog vele anderen. Nigeria alleen al is het vaderland van 100.000 immigranten in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten heeft vierenzestig procent van de in het buitenland geboren Nigerianen van vijfentwintig jaar en ouder op zijn minst een HBO-opleiding. Drieenveertig procent van alle in het buitenland geboren Afrikanen die in de Verenigde Staten wonen heeft op zijn minst een HBO-opleiding. Nigerianen en andere Afrikanen zijn de hoogst opgeleide ethnische groepen in de Verenigde Staten.

De oorlogen in Ethiopie, Sudan, Angola en Zaire hebben zeker ook aan het Brain Drain probleem bijgedragen.

 

Wat is de sociale impact van Brain Drain ?


EMEAGWALI: Brain Drain maakt het moeilijk een middenklasse te creeeren die bestaat uit artsen, ingenieurs en andere professionals. We hebben twee klassen in de Afrikaanse maatschappij: een grote onderlaag van grotendeels onopgeleiden en zeer armen, en een paar zeer rijken, voornamelijk corrupte militairen en overheidsambtenaren.

Brain Drain veroorzaakt slecht leiderschap en corruptie. Een grote, opgeleide middenklasse verzekert dat machtsoverdracht plaatsvindt via de stembus, niet via de loop van een geweer.

Wanneer artsen emigreren naar de Verenigde Staten, worden de armen gedwongen medische hulp te zoeken bij traditionele genezers, terwijl de elite naar Londen vliegt voor een routineonderzoek.

Nigeriaanse overheidsambtenaren gebruiken belastinggeld om naar het buitenland te reizen voor routineonderzoek en malariabehandelingen. Medisch onderzoek in het buitenland is een nationale schande en uitbanning zou Nigeria dwingen om die artsen die naar het buitenland zijn verhuisd opnieuw in te huren.

 

Wat zijn de economische gevolgen van Brain Drain ?


EMEAGWALI:

Het zijn de besten en de slimsten die emigreren, de zwakkeren en minder creatieven achterlatend. Het betekent een langzame dood voor Afrika.

We kunnen op de lange termijn geen economische groei realiseren door het exporteren van onze natuurlijke grondstoffen. In de nieuwe wereldorde wordt economische groei gestuwd door mensen met kennis. We hebben het vaak over verlichting van armoede in Afrika. Maar wie gaat die armoede verlichten ? Het zijn de meest getalenteerden die het volk zouden moeten leiden, rijkdom zouden moeten creeeren en armoede en corruptie uit zouden moeten roeien.

Onder de professionals die uit Afrika emigreren zijn mensen met een technische expertise, ondernemers- en management kwaliteiten. Hun afwezigheid versterkt de endemische corruptie en maakt het makkelijker voor het leger om een democratisch gekozen regering omver te werpen.

Afrika heeft een grote middenklasse nodig om een grote belastingbasis te bouwen die op zijn beurt ons in de positie plaatst om goede scholen en ziekenhuizen te bouwen en ons te voorzien van constante electriciteit. De 250.000 Afrikaanse professionals die nu in het buitenland werken kunnen de middenklasse versterken.

 

Op welke manier heeft u aan de gemeenschap teruggegeven ?


EMEAGWALI: Telecomunicatie heeft de wereld waarin we leven veranderd en we wonen nu in een "global village". Op dit moment gebruiken u en ik via telefoon en sateliet om een live gesprek te voeren.

Doordat ik te gast ben in Africa Journal kan ik mijn expertise en inzichten delen met u en andere kijkers. Elke dag zoeken tientallen mensen me op op het Internet en schrijven me voor advies in hun carriere en persoonlijke doelen. Ik beantwoord de meeste van deze brieven. Ook wordt mijn website EMEAGWALI.COM op 6000 scholen gebruikt en geef ik academisch advies aan vele lagere en middelbare school studenten.

 

Hebben Afrikanen die hun vaderland verlaten om in het buitenland te studeren en werken de plicht om terug te keren en de voordelen van hun opleiding te delen ?


EMEAGWALI: In theorie zijn we moreel verplicht om terug te keren naar Afrika. In werkelijkheid zal een Afrikaanse professional geen ontslag nemen van een baan waar hij $50.000 per jaar betaald krijgt om een baan voor $500 per jaar in Afrika te accepteren. Een betere vraag zou zijn: Welke maatregelen kunnen we nemen om te zorgen dat Afrikanen die in het buitenland wonen terugkeren naar huis en wat kan er gedaan worden om professionals in Afrika te ontmoedigen om Afrika te verlaten?

 

Hoe kan Brain Drain worden teruggedraaid?


EMEAGWALI: Je moet ze aannemen en behouden. We kunnen wervingsbonussen aanbieden zoals verhuiskosten, leningen voor huizen en startende bedrijven en salarissuppletie voor de eerste paar jaar. Maar wanneer de salarissuppletie stopt, zullen vele professionals hun biezen pakken en terugkeren naar Europa en de Verenigde Staten.

Een meer permanente oplossing zou zijn om concurrerende salarissen te bieden.

 

Wat voor veranderingen zou u willen zien in overheidsbeleid ?


EMEAGWALI: We moeten het budget voor defensie omlaag brengen en ons onderwijsbudget opschroeven, net als de uitgaven voor emancipatie en jongerenwerk. Veertig jaar geleden waren Fourah Bay College, de Makerere Universiteit en de Universiteit van Ibadan enkele van de besten in de wereld. Vandaag de dag vallen deze universiteiten uiteen en is er een chronisch tekort aan boeken en materiaal. Stakingen onder studenten en onderwijzend personeel zorgen voor onregelmatige academische sessies en het is niet ongewoon dat studenten vijf of zes jaar nodig hebben voor een vierjarige studie.

Het probleem begon in de vroege jaren '80, toen veel Afrikaanse landen structurele aanpassingsprogrammas (SAP's) doorliepen die hen verplichtten om zowel de nationale munteenheid te devalueren als te bezuinigen op publieke voorzieningen. Devaluatie beperkte de hoeveelheid materiaal en boeken die kon worden aangeschaft. Het maakte het ook moeilijk om naar het buitenland te reizen om exacte wetenschappen, bouwkunde en medicijnen te studeren. Een hoogleraar die in 1980 $1000 per maand verdiende, verdient nu $50 per maand en de meesten zien zich gedwongen te emigreren. Toen de wereldbank en het IMF Nigeria dwongen te bezuinigen op publieke voorzieningen, sneed Ibrahim Babangida in het onderwijsbudget in plaats van in het defensiebudget. Terwijl lerarensalarissen maandenlang onbetaald bleven, gaf Nigeria honderden millioenen dollars uit om wapens te importeren.

We moeten niet vergeten te investeren in basisonderwijs. Nigeria moet leren van Zambia. Het percentage analphabeten in Nigeria is 49% terwijl het in Zambia 27% bedraagt. Toch heeft Nigeria meer universiteiten dan Zambia. Nigeria moet leren van Zambia en zich concentreren op hoogwaardig basisonderwijs voor het volk. Met een hoog percentage analphabeten en miljoenen academici, eindigt Nigeria straks met haar voeten in het stenen tijdperk en haar hoofd in het computertijdperk.




Over Philip Emeagwali: "Eervolle vermelding" zou evengoed Philip Emeagwali's bijnaam kunnen zijn. Met een geschiedenis als middelbare schoolverlater en voormalig oorlogsvluchteling, is deze in de Verenigde Staten woonachtige Nigeriaan tegenwoordig het wonderkind van supercomputing. Hij wordt wel de "Bill Gates van Afrika" genoemd. Zijn klasgenoten op het Christ the King College in Onitsha herinneren zich hem als "Calculus".

Emeagwali is meervoudig recordhouder: 's werelds snelste berekening van 3,1 miljard berekeningen per seconde, het wereldrecord voor het oplossen van 's werelds grootste partiele differentiaalvergelijking met 8 miljoen grafiekpunten, het wereldrecord voor het oplossen van de grootste weersvoorspellingsformule met 128 miljoen grafiekpunten, het wereldrecord voor een nooit eerder vertoonde parallele computer speedup, ontdekking van de non-intuitieve hypercubus paradox, het formuleren van de "theory of tessellated models for parallel computing", ontdekking van chiraliteit, dualiteit, heliciteit, etc. Overige prestaties nemen nog acht pagina's in beslag. Emeagwali heeft alle toponderscheidingen in zijn vakgebied ontvangen, maar zegt dat de wereld nog heel wat te wachten staat. Gedurende een periode van zeven maanden heeft Reuben Abati van The Guardian, op dit moment in de Verenigde Staten, Emeagwali geinterviewd over een scala van onderwerpen.


Philip Emeagwali's Website

Translated into Dutch by Ruben Blijdorp for High IQ for Humanity


Philip Emeagwali, biography, A Father of the Internet, supercomputer pioneer, Nigerian scientist, inventor

Click on emeagwali.com for more information.
Philip Emeagwali, biography, A Father of the Internet, supercomputer pioneer, Nigerian scientist, inventor